Za testo:
– 60 g putera sobne temperature
– 250 g čokolade za kuvanje
– 100 g šećera
– 2 veća jajeta
– 2 kesice vanil-šećera
– rendana korica jedne pomorandže
– 200 g brašna
– 3 kašike kakaoa
– prstohvat soli
– 1/2 kašičice praška za pecivo
– 1 šolja šećera u prahu
Priprema:
1. U šerpici rastopiti čokoladu sa puterom i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti jaja sa šećerom, dodati vanil-šećer, rendanu koricu pomorandže, pa na kraju umešati ohlađenu čokoladu sa puterom.
3. U drugoj posudi pomešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Dodati so, te sve polako umešati u prethodnu smesu.
4. Sve dobro izmešati, umesiti testo, pa ga pokriti folijom i ostaviti u frižider na nekoliko sati. (Može da odstoji i preko noći, ali je veoma važno da se ovaj korak ne preskoči, jer će u suprotnom testo biti lepljivo i neće moći lepo da se oblikuju kuglice!)
5. Zatim od ohlađenog testa praviti kuglice veličine oraha, pa ih bogato uvaljati u šećer u parhu tako da kolačić bude potpuno obložen.
6. Keksiće ređati na pleh obložen pek-papirom i između praviti razmak od 2-3 cm kako se ne bi zalepili jedni za druge.
7. Peći u rerni zagrejanoj na 180ºC 8-10 minuta, nikako duže, da keks ne bi bio suv, već baš kako treba, mekan i sočan.
8. Pečene kolače ostaviti da se prohlade u plehu nekoliko minuta, a nakon toga premestiti ih na žicu i ostaviti da se potpuno ohlade.
9. Keksiće čuvati u dobro zatvorenoj posudi kako bi zadržali svežinu.
Recept Nataše Ivanović iz Beograda.
Arhiva: Pošalji recept