Sastojci:
Za kore:
– 12 belanaca
– 12 kašika šećera
– 12 kašika brašna
– 12 kašika mlevene plazme
Za fil:
– 12 žumanaca
– 200 g šećera
– 5 dl mleka
– 200 g mlevenog plazma keksa
– 100 g bele čokolade
– 100 g crne čokolade
– 250 g margarina
– 3 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Čvrsto ulupati 4 belanceta, postepeno dodajući 4 kašike šećera.
2. Potom u šam lagano umešati 4 kašike mlevene plazme. Sve lepo sjediniti varjačom, uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
3. Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.
Fil:
1. Žumanca penasto umutiti sa šećerom.
2. Mleko ostaviti da provri, ukuvati umućena žumanca i mešati da se malo zgusne. Zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin penasto ulupati i sastaviti ga sa ohlađenim kremom. Na kraju umešati mleveni keks.
4. Fil podeliti na dva dela, pa u jedan dodati rendanu belu čokoladu, a u drugi rendanu (ili otopljenu) crnu čokoladu.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati na sledeći način: kora, beli fil, crni fil, kora, beli fil, crni fil, kora, beli fil, crni fil.
2. Slatku pavlaku čvrsto umutiti i premazati je preko cele torte.
Recept Zlate Milojković iz Niša.
Arhiva: Torte i kolači