Sastojci:
Za koru:
– 3 jajeta
– 3 kašike šećera
– 2 kašike brašna
– 1 dl ulja
– 1 prašak za pecivo
– 1 kašika kakaoa
Za fil:
– 200 g šlag krema
– kisele vode ili mleka za mućenje šlaga po potrebi (100-120 ml)
– 3 kisele pavlake
– 250 g šećera u prahu
– 300 g mlevenog keksa
Za dekoraciju:
– 200 g šlaga
– kisele vode ili mleka za mućenje šlaga po potrebi (100-120 ml)
Priprema:
Kora:
1. Umutiti 3 belanceta u čvrst šam postepeno dodajući 3 kašike šećera.
2. Zatim dodavati žumanca jedno po jedno, neprekidno muteći.
3. Na kraju umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom i na kraju dodati ulje.
4. Sve lepo sjediniti, smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 10-15 min.
5. Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.
Fil:
1. Šlag umutiti sa kiselom vodom ili mlekom prema uputstvu sa kesice.
2. Zatim dodati kiselu pavlaku i šećer u prahu i još malo mutiti da se sjedini.
3. Na kraju umešati mleveni keks.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati na uobičajen način: kora, fil, kora, fil, kora.
2. Šlag umutiti sa mlekom ili vodom i premazati preko cele torte.
Recept Maje Pavlović iz Vlasotinca.
Arhiva: Torte i kolači
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net