Često zbog žurbe preskačemo doručak, a zaboravljamo da je najbitniji za dobar početak dana. Ovsena kaša može postati vaš izbor brzog i zdravog obroka, jer ćete njome uneti dnevnu dozu ugljenih hidrata, proteina, vlakana i vitamina, a daće vam neophodnu dozu energije.
Ovsena kaša je pravi izbor za letnje vreme, jer će vas zasititi, osvežiti i dati energiju u toplijim danima koji dolaze. Ona nije isto što i ovsene pahuljice iako se od njih sastoji. Razlika je u obradi. Dok je kod pahuljica u pitanju celo zrno, instant ovsene kaše su prerađene i imaju veći glikemijski indeks što znači da je žitarica više rafinisana.
Klasična ovsena kaša je neutralnog ukusa, ali je možete potpuno promeniti tako što ćete je kombinovati sa raznim dodacima poput svežeg ili suvog voća, koštunjavog voća, golice (bundevino seme), semenki suncokreta, kikiriki puter, kokosove i bademove listiće i svega što je po vašem ukusu. Ukoliko baš nemate vremena da se zabavljate ovime izjutra, kupite gotove kaše sa čokoladnim i voćnim ukusom u marketima.
Možete je pripremiti sa mlekom. Sojino mleko od vanile će doprineti slatkastom ukusu, ali tu je i mleko lešnika i badema za ljubitelje istog. Jogurt će vam dati slanu varijantu kaše. Tada možete dodati pečene ili sirove lešnike, čija seme, tahini sos, crni i beli susam, origano ili neki drugi začin. Sve ove sastojke ćete pronaći u obližnjoj prodavnici zdrave hrane.
Ovsene pahuljice produžavaju osećaj sitosti. Izvor su dijetetskih vlakana koja formiraju gel koji apsorbuju masti, toksine, deo šećera iz hrane i sve to izbacuju iz organizma. Za jutro se preporučuju jer stimulišu rad creva i sprečavaju nastanak hemoroida i kancerogenih oboljenja završnog dela creva- kolona.
Ukoliko su vam kupovne kaše previše zaslađene, jer sadrže fruktozu, možete ih sami spremiti kod kuće. Tako ćete biti sigurni šta se zaista nalazi u njima. Iznenadićete se, ali to je vrlo jednostavno.
Kupite 50 grama ovsenih pahuljica što vam je dovoljno za jednu porciju. Sameljite ih, potom ih prelijte vručom vodom i ostavite da upiju tečnost. Vodu nemojte bacati jer se u njoj nalaze sve korisne materije iz pahuljica. Potom kašu izmešajte kako biste dobili ujednačenu teksturu. Možete ih i skuvati, ali ne duže od 10 minuta kako ne bi izgubile hranljive materije.
U srpskoj kuhinji ovsene pahuljice nisu tako česta pojava. Obično ih jedu ljudi koji strože vode računa o ishrani. One nisu nedovoljne, niti neukusne. Nisu ni skupe, pakovanje ovsenih pahuljica od 260g iznosi 300 dinara, dok u nešto jeftinijoj varijanti, možete kupiti na rinfuz za 130 dinara po kilogramu.
Nadamo se da će ih uz ove ideje zavoleti i oni koji su ih do sada izbegavali.
Izvor: žena.tvbest.rs
Foto: Thinkstock