Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutru, na prazan stomak, a možete da ga pomešate i sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih satojaka koji su se nakupili tokom zimskih dana.
Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dve pune kašike svako jutro na prazan stomak.
Maslačak je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi delovi su puni vitamina, cvetovi se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen.
Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.
Džem od maslačka: Priprema
– Otkinite 300 do 400 žutih cvetova, prelijte hladnom vodom i preostavite da odstoji 24 časa.
– Sutradan dobro iscedite i sipajte pola litra tople, prokuvane vode, pa kuvajte 20-ak minuta.
– Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuvajte još pet minuta.
– Kada džem dobije boju meda, skinite sa ringle, sačekajte da se ohladi i procedite kroz gazu.
– Kuvajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.
Izvor: novosti.rs
Foto: Thinkstock
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net