Sastojci:
Za čorbu:
– 5 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 4-5 srednjih šargarepa
– 2 zeleni sa lišćem
– 200 g pilećeg mesa
– 5-6 većih krompira
– 1 kašika brašna
– 1 jaje
– mešavina suvog biljnog začina po ukusu
– so, biber
Za knedle:
– 200 g pileće džigerice
– 2 jajeta
– mešavina suvog biljnog začina po ukusu
– 1/2 kašike masti
– 1 kašičica sode bikarbone
– 4 kašike prezle
– 2 kašike griza
– malo iseckanog zelen lišća
– so, biber
Priprema:
Čorba:
1. U šerpu sipati malo ulja i malo vode.
2. Crni i beli luk sitno iseckati, pa dinstati dok ne postane staklast.
3. Dodati mešavinu suvog biljnog začina po ukusu i malo soli i bibera.
4. Zatim dodati krupno narendanu šargarepu i zelen, iseckano zelen lišće i pržiti 10-15 minuta.
5. Nakon toga dodati meso isečeno na kocke i pržiti još 15 minuta.
6. Potom dodati krompir isečen na kocke i brašno.
7. Lagano promešati i naliti vodom da prekrije sadržinu šerpe. Ostaviti da se kuva 45 minuta uz povremeno mešanje.
Knedle:
1. Iseći džigericu na kockice.
2. Jaja penasto umutiti, dodati so, biber i mešavinu suvog biljnog začina.
3. Zatim dodati džigericu, sodu bikarbonu, zelen lišće i mast.
4. Mešati uz postepeno dodavanje prezle i griza dok se smesa ne zgusne.
Finalni postupak:
1. Knedle vaditi kašičicom i spuštati u čorbu koja lagano vri.
2. Na kraju razmutiti jaje, pa polako sipati u čorbu i promešati.
3. Ostaviti da se kuva još 25 minuta pa skinuti sa ringle.
Recept Svetlane Blanuše iz Kikinde.
Arhiva: Pošalji recept