Sastojci:
Za koru:
– 300 g posnog mlevenog keksa
– 100 ml soka od pomorandže
– 100 g margarina
– 100 g šećera u prahu
Za fil:
– 1 kg dunja
– 500-600 ml vode
– 300 g šećera
– 100 g margarina
– 100 g krupno mlevenih oraha
– 2 kesice šlaga
– kisela voda za mućenje šlaga
Priprema:
Kora:
1. Margarin umutiti sa šećerom u prahu.
2. Zatim dodati mleveni keks, preliti sokom i dobro umesiti da se dobije kompaktna smesa.
3. Oblikovati okruglu koru debljine 1,5 cm, a potom ostaviti u frižider da se stegne.
Fil:
1. Dunje oljuštiti, iseći na kriške i preliti vodom.
2. Kuvati na umerenoj temperaturi dok dobro ne omekšaju.
3. Zatim ih procediti (odvojiti 5-6 kašika vode) i izblendirati ili izgnječiti kao za krompir-pire.
4. U šerpu staviti šećer i vodu u kojoj su se kuvale dunje i neprestano mešati dok se šećer ne istopi.
5. Dodati dunje i kuvati još 15-20 minuta, a zatim umešati orahe i margarin. Kada se margarin otopi, skinuti sa vatre i ostaviti fil da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Ohlađen fil ravnomerno rasporediti preko kore.
2. Umutiti šlag sa kiselom vodom i premazati tortu.
Recept Jasminke Gavrilović iz Novog Sada.
Arhiva: Pošalji recept