Za kore:
– 500 g brašna
– 1 kašičica ulja
– 1 žumance
– soli po ukusu
Za fil:
– 500 g masnijeg sira
– 250 g kajmaka
– 5 jaja
– 1 l mleka
– 100 g masti ili ulja
Priprema:
Kore
1. U dubljoj posudi pomešatibrašno, ulje i so.
2. Zatim postepeno dodajućivodu, umesiti srednje tvrdo testo.
3. Testo podeliti na 3 dela, pa svaki deo ponovo premesiti, oblikovati u lopte i ostaviti pola sata da narastu.
Fil
1. U dubljoj posudi viljuškom izgnječiti sir i kajmak. Dodati mleko i žumanca i umutiti.
2. Posebno umutiti belanca, pa polako umešati u pripremljenu smesu.
Finalni postupak:
1. Radnu površinu posuti brašnom, a zatim rastanjiti jednu po jednu loptu na debljinu od 2 mm.
2. Pleh podmazati mašću, a ostatak rastopiti na umerenoj temperaturi.
3. Preko razvučenog testa rasporediti fil, te urolati i uviti u oblik puža i premestiti u pleh. Postupak ponoviti još dva puta.
4. Pitu poprskati vrelom mašću i peći na 220°C oko 1 sat ili dok ne porumeni. Tokom pečenja, pitu ubadati viljuškom više puta.
Isprobajte još i…
Pita od domaćih kora sa kupusom
Lisnata pita sa šunkom i jajima
Recept Verice Poznanović iz Zmajeva
Arhiva: Pošalji recept
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net