Za koru:
– 5 dl kisele vode
– 2,5 dl ulja
– 8 šoljica (za crnu kafu) šećera
– 13 šoljica brašna
– 1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
– 5 dl vode
– 14 kašika šecera
– 125 g ”classic” margarina
– 100 g kakaoa 100 čokolade
Ostalo:
– 400 g kokosa
– po želji i mleveni orasi
Isprobajte i… Čupavci sa voćnim jogurtom
Priprema:
Kora:
1. Pomešati kiselu vodu sa šecerom i uljem, pa postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
2. Sve lepo sjediniti, uliti u podmazan i brašnom posut pleh, te peći u zagrejanoj rerni na 200°C 20-25 minuta.
3. Gotovu koru ostaviti da se ohladi, a potom je iseći na kockice ili štangle.
Preliv:
1. Zagrejati vodu sa šecerom. Kada se šecer otopi, dodati margarin isečen na kockice i mešati dok se margarin ne otopi. Na kraju dodati kakao.
2. Na kraju ubaciti izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. 3. Skinuti sa vatre.
Finalni postupak:
1. Svaku kockicu ili štanglu umakati u preliv i uvaljati u kokos ili mlevene orahe.
Recept Dragane Živkovic iz Zajecara
Arhiva: Torte i kolači