Start Zanimljivosti O namirnicama 5 razloga zašto je dobro korišćenje masti u ishrani

5 razloga zašto je dobro korišćenje masti u ishrani

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Evo nekoliko razloga da iz svoje ishrane ne izbacujete mast. Ukoliko je uopšte ne koristite promislite dobro da li je to opravdano.

1. Mast sadrži vitamin D

Zapravo, ova hrana životinjskog porekla nalazi se na vrhu liste namirnica najbogatijih vitaminom D. Svinjska mast sadrži između 500 i 1000 jedinica vitamina D po prosečnoj porciji. Naravno, to sve zavisi od načina uzgoja svinja.

2. Dobra je za zdravlje srca

Vlada mišljenje da visok sadržaj holeseterola čini svinjsku mast neprijateljem kardiovaskualrnog zdravlja, ali to nije potpuno tačno. Masnoće životinjskog porekla sadrže 48 procenata mononezasićenih (dobrih) masti.