Start Deserti Slatka testa Lisnate rolnice

Lisnate rolnice

rollSastojci:
– 1 kocka svežeg kvasca
– 1 šoljica (za crnu kafu) ulja
– 250 ml mleka
– 250 ml jogurta
– 2 kašicice šecera
– 2 kašicice soli
– 910 g brašna
– 250 g ”classic” margarina
– 2 jajeta
– džema po želji za filovanje
– šecer u prahu za posipanje
– 1 kesica vanil-šecera

Priprema:
1. U malo mlakog mleka razmrviti kvasac i dodati po 2 kašicicešecera i brašna. Ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme mikserom umutiti jaja sa jogurtom i dodati so.
3. Na kraju dodati nadošli kvasac, pa naizmenično i postepeno dodavati brašno i preostalo mleko sve dok se ne umesi glatko testo.
4. Testo ostaviti da nadođe oko 30 minuta, a zatim ga premesiti i podeliti na 10 jufki.
5. Jufke ostaviti da odstoje još 10 minuta.
6. Za to vreme umutiti margarin sa 2 kašike brašna.
7. Zatim svaku jufku razviti na veličinu tanjira i premazivati umućenim margarinom.
8. Premazane razvijene jufke rezati jednu preko druge. Desetu jufku ne premazivati. (Ostaviti malo umućenog margarina da se rolnice premažu pre pecenja).
9. Na kraju rastanjiti testo na 0,5 cm debljine i seći ga na kvadrate, filovati džemom i urolati u rolnicu.
10. Rolnice poređati u pleh obložen pek-papirom i svaku premazati preostalim margarinom.
11. Peći u zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta, a zatim sniziti temperaturu rerne na 200°C i peći dok ne porumeni.
12. Gotove rolnice ostaviti da se malo prohlade i posuti šecerom u prahu pomešanim sa vanil-šecerom.

Recept Mile Đurić iz Beograda
Arhiva: Torte i kolači