Sastojci:
– 500 g brašna 250 ml mlakog mleka
- 1/2 kocke svežeg kvasca 1 kašicica soli
– 1 kašika šecera 1 jaje
– 1/2 caše (od jogurta) ulja
– 1 žumance eurokrema po potrebi
Priprema:
1. U mlakom mleku razmrviti kvasac sa kašicicom šecera i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu pripremljenog brašnasa uljem, dodati so i jaje i na kraju nadošli kvasac.
3. Zamesiti glatko testo naizmenično dodajući preostalo mleko i brašno.
4. Ostaviti testo da naraste oko 30 minuta.
5. Nakon toga, nadošlo testo premesiti i podeliti na 4 jufke, pa svaku razvući u koru veličine okrugle tepsije/kalupa kome se skidaju stranice.
6. Zatim raširiti pek-papir i staviti prvu koru, te je premazati eurokremom.
7. Preklopiti drugom korom, ponovo premazati krem, te staviti treću koru i opet krem.
8. Završiti četvrtom korom i polako sve zajedno staviti na dno kalupa.
9. U sredinu testa staviti čašu od jogurta, malo pritisnuti da se ocrta krug, a zatim okolo zaseći 16 delova.
10. Uhvatiti po dva kraja zasečenog testa sa obe ruke, uvijati ka unutra, a potom odmah spajati krajeve jedan sa drugim.
11. Ceo cvet premazati umućenim žumancetom i ostaviti tako da odstoji oko 20 minuta.
12. Zatim peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok kolač ne dobije zlatnu boju.
Recept Suzane Markovic iz Požarevca
Arhiva: Torte i kolači