Sastojci:
– 9 manjih jabuka
– 2 kesice šlaga
– kisela voda ili mleko za mućenje šlaga
Za koru:
– 4 jajeta
– 4 kašike brašna
– 4 kašike šecera
– 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
– 200 g oraha
– 100 g suvog groža
– 100 g šecera
– 150 ml gaziranog soka od pomorandže
Priprema:
Kora:
1. Ulupati belanca u cvrst sneg.
2. Žumanca penasto umutiti sa šecerom, a potom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, te sve lepo sjediniti.
3. Na kraju u smesu lagano varjačom umešati sneg.
Finalni postupak:
1. Jabuke oljuštiti i izdubiti sredinu (ostaviti jabuke ucelo).
2. Zatim okrugli kalup za torte dobro podmazati i poređati jabuke, jednu do druge.
3. Odgore jabuke posuti seckanim orasima, suvim grožem i šecerom, a potom preliti sokom od pomorandže.
4. Potom preko svega preliti pripremljenu smesu za koru/ piškotu, lepo poravnati te peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta (ukoliko počne da tamni
prekriti je pek-papirom) i peci još oko 20 minuta.
5. Kada je pečena, tortu izvrnuti na tanjir za služenje, pa ulupati šlag sa mlekom ili kiselom vodom, te premazati celu tortu.
Recept Snežane Vujković Lamić iz Male Bosne
Arhiva: Torte i kolači