Sastojci:
– 1 praziluk
– 500 g mlevenog mesa
– 1 kg krompira
– 2 šargarepe
– 200 ml jogurta
– 500 ml mleka
– 2 kašike brašna
– 1 kašika suvog peršuna
– mešavina suvog biljnog začina po ukusu
– 1 kašičica origana
– 20 g margarina
– ulje (za prženje)
– soli i bibera po ukusu
Priprema :
1. Krompir i šargarepu iseći na kockice i skuvati u posoljenoj vodi.
2. Za to vreme sitno iseckati praziluk, pa ga pržiti na zagrejanom ulju oko 5 minuta.
3. Zatim dodati mleveno meso i dinstati dok ne omekša.
4. Posoliti i pobiberiti po ukusu, te posuti origanom.
5. Dodati mešavinu suvog biljnog začina po ukusu i peršun, pa promešati.
6. Krompir i šargarepu procediti, pa dodati u meso.
7. Na malo ulja kratko propržiti brašno.
8. Postepeno dodavati mleko i mešati da ne ostanu grudvice (kao za bešamel sos). Dodati jogurt, posoliti po ukusu i promešati.
Finalni postupak:
1. Pripremljenim sosom preliti meso i povrće, pa sve dobro sjediniti.
2. Uliti u pleh podmazan margarinom i zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni.
Recept Aleksandre Stojković iz Niša
Arhiva: Pošalji recept