Start Kako napraviti Kako da napravite zamene za prašak za pecivo

Kako da napravite zamene za prašak za pecivo

Ne očajavajte ako recept zahteva prašak za pecivo a vi ga nemate. Evo čime ga možete zameniti.
Počeli ste da pripremate specijalitet koji zahteva prašak za pecivo, a vama nije pri ruci. Nema potrebe da brinete, veoma lako ga možete zameniti.

Foto: Freedigitalphotos.net
Foto: Freedigitalphotos.net

Soda bikarbona i jogurt

Pomešajte pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice jogurta. Kulture u jogurtu reaguju sa sodom bikarbonom i stvaraju gas neophodan za narastanje testa. Ovu zamenu koristite samo u receptima u kojima se nalaze samo suvi sastojci. Ukoliko je potrebno, povećajte količinu suvih sastojaka kako vam testo ne bi bilo previše tečno.

Soda bikarbona i sok limuna

Pomešajte jednaku količinu limunovog soka i sode bikarbone. Kiselina iz limunovog soka reaguje sa sodom bikarbonom, stvarajući isti efekat kao prašak za pecivo. Ipak, vodite računa o količini limuna jer ima jak ukus koji može da se oseti u jelu.

Soda bikarbona i melasa

Pomešajte 1/3 šolje melase i 1/4 kašičice sode bikarbone. S obzirom da je specifičnog ukusa, ova zamena je idealna za specijalitete jačeg ukusa, kao što su peciva s raznim začinima.

Izvor: Lisa.rs