Voditelj Dejan Stanković , poznatiji po nadimku Kralj, rođen je 1982.godine. Jedan deo publike ga pamti kao voditelja kontroverznog šou-programa “Luda kuća” dok ga je širi auditorijum upoznao kao jednog od ukućana imanja u Lisoviću, u šestoj sezoni rijalitija “Farma”. Ovaj lucidni momak je završio teologiju i pedagogju i ternutno živi u Briselu gde radi kao profesor veronauke i kao sudski tumač za flamanski jezik. Za potrebe snimanja njegove nove emisije “Kraljev šou”, Dejan često boravi u prestonici Srbije gde obožava da sa prijateljima svrati na već dobro oprobanu vruću prasetinu kakve nema u dalekoj Belgiji.
Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
Obožavam da kuvam , ali samo za specijalne prilike i za osobe koje mi znače.Kada se po drugi put budem ženio , što i planiram u skorije vreme, ona koju budem izabrao, imaće priliku da proba moje kulinarske specijalitete koji su božanstveni.
Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mali bio izbirljiv?
Čokolino-medolino i rendana jabuka sa keksom me podsećaju na detinjstvo, a kako mi mama kaže bio sam jako izbirljiv kao mali i nisam hteo da jedem bilo šta.
Omiljeni restoran, preporuka?
Pošto trenutno živim u Briselu , gde radim kao profesor i prevodilac za flamanski jezik,kada dođem u Srbiju,uglavnom zbog snimanja svojih emisija , volim da odem na vruću prasetinu u restoranu “MB” kod Mladenovca ili u restoran hotela “Hayatt” gde mi uvek bude lepo, a hrana je izuzetno uskusna.
Kada si u inostranstvu, u koje restorane ideš i šta jedeš?
Ja trenutno i živim u inostranstvu , tačnije u Belgiji i tamo uglavnom jedem francusku kuhinju koju inače obožavam. Pored lokalnih restorana, često odem i u hotel “Hilton”gde volim da jedem i degustiram dobru francusku kuhinju i dobro francusko vino. Interesantan detalj je da sam jednom prilikom dok sam večerao u “Hiltonu”, uspeo lično da vidim i upoznam Paris Hilton , koja je tada bila u Belgiji.To mi je recimo, ostalo u sećanju.
Da li vodiš računa o ishrani?
Sve javne ličnosti moraju da vode računa o ishrani i lažu vas oni koji govore suprotno. Svi se mi trudimo da uvek budemo u top formi i da pazimo sta jedemo, samo što to nekima polazi za rukom, a nekima ne. Sve ipak zavisi i od genetike.
Omiljena kuhinja?
Među omiljenim kuhinjama mi je pored srpske i francuska, zato što nije preterano teška, a i vrlo je ukusna. Neki od francuskih specijaliteta koje volim su : Beurre Meunier,Tarte Tatin,Biftek sa Roquefortom.
Slani ili statki specijaliteti?
Podjednako volim i slano i slatko. Pošto ne jedem čokoladu , svaki desert koji u sebi sadrži makar malo čokolade odmah eliminišem iz ishrane.
Da li postoji nešto što nikada ne bi pojeo?
Jagnjetinu nikada ne bih mogao da jedem, smeta mi čak i njen miris.
Omiljeni recept
Ratatouille (ratatuj)
Ovo ukusno Francusko jelo od povrća je poreklom iz Nice.
Sastojci:
1kg paradajza,
2 paprike različitih boja,
1 patlidžan,
1 tikvica,
crni I beli luk,
100ml suvog crnog vina,
maslinovo ulje,
začini, bosiljak, peršun, majčina dušica,
maslinovo ulje i sok od jednog limuna
Priprema:
Patlidžan oprati i iseckati ga na kockice i osoliti ih da izgube tečnost. Paradajz oljuštite i prerezati ga na četvrtine, a luk, paprika mi tikvice iseckati na kockice. Na maslinovom ulju prvo propržiti papriku, zatim ostalo povrće, pazeći da ne zagori( sve osim paradajza). Dodati vino i krčkati dok ne ispari, zatim dodati i paradajz. Na kraju jelo začinite začinskim travama i dodati limunov sok.
Jelo poslužiti toplo, ili hladno, po želji. Odlično se slaže s hrskavim bagetom, ili svežom testeninom.
Autor: Jasmina Jovičić