Start Restoranski vodič Dejan Stanković Kralj: Čokoladu sam eliminisao iz ishrane!

Dejan Stanković Kralj: Čokoladu sam eliminisao iz ishrane!

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Voditelj Dejan Stanković , poznatiji po nadimku Kralj, rođen je 1982.godine. Jedan deo publike ga pamti kao voditelja kontroverznog šou-programa “Luda kuća” dok ga je širi auditorijum upoznao kao jednog od ukućana imanja u Lisoviću, u šestoj sezoni rijalitija “Farma”.  Ovaj lucidni momak je završio teologiju i pedagogju i ternutno živi u Briselu gde radi kao profesor veronauke i kao sudski tumač za flamanski jezik.  Za potrebe snimanja njegove nove emisije “Kraljev šou”, Dejan često boravi u prestonici Srbije gde obožava da sa prijateljima svrati na već dobro oprobanu vruću prasetinu kakve nema u dalekoj Belgiji.

 Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?

Obožavam da kuvam , ali samo za specijalne prilike i za osobe koje mi znače.Kada se po drugi put budem ženio , što i planiram u skorije vreme, ona koju budem izabrao, imaće priliku da proba moje kulinarske specijalitete koji su  božanstveni.

Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mali bio izbirljiv?

Čokolino-medolino i rendana jabuka sa keksom me podsećaju na detinjstvo, a kako mi mama kaže bio sam jako izbirljiv kao mali i nisam hteo da jedem bilo šta.

Omiljeni restoran, preporuka?

Pošto trenutno živim u Briselu , gde radim kao profesor i prevodilac za flamanski jezik,kada dođem u Srbiju,uglavnom  zbog snimanja svojih emisija , volim da odem na vruću prasetinu u restoranu “MB” kod Mladenovca ili u restoran  hotela “Hayatt” gde mi uvek bude lepo, a hrana je izuzetno uskusna.

 Kada si u inostranstvu, u koje restorane ideš  i šta jedeš?

Ja trenutno i živim u inostranstvu , tačnije u Belgiji i tamo uglavnom jedem francusku kuhinju koju inače obožavam. Pored lokalnih restorana, često odem i u hotel “Hilton”gde volim da jedem i degustiram dobru francusku  kuhinju i dobro francusko vino. Interesantan detalj je da sam jednom prilikom dok sam večerao u “Hiltonu”, uspeo lično  da vidim i upoznam Paris Hilton , koja je tada bila u Belgiji.To mi je recimo, ostalo u sećanju.


Da li vodiš  računa o ishrani?

Sve javne ličnosti moraju da vode računa o ishrani i lažu vas oni koji govore suprotno. Svi se mi trudimo da uvek  budemo u top formi i da pazimo sta jedemo, samo što to nekima polazi za rukom, a nekima  ne. Sve ipak zavisi i od genetike.

Omiljena kuhinja?

 Među omiljenim kuhinjama mi je pored srpske i francuska, zato što nije preterano teška, a i vrlo je ukusna. Neki od francuskih specijaliteta koje volim su : Beurre Meunier,Tarte Tatin,Biftek sa  Roquefortom.

Slani ili statki specijaliteti?

Podjednako volim i slano i slatko. Pošto ne jedem čokoladu , svaki desert koji u sebi sadrži makar malo čokolade odmah eliminišem iz ishrane.


Da li postoji nešto što nikada ne bi pojeo? 

Jagnjetinu nikada ne bih mogao da jedem, smeta mi čak i njen miris.

Omiljeni recept

Ratatouille (ratatuj)

Ovo  ukusno Francusko jelo od povrća je poreklom iz Nice.

Sastojci:
1kg paradajza,
2 paprike različitih boja,
1 patlidžan,
1 tikvica,
crni I beli luk,
100ml suvog crnog vina,
maslinovo ulje,
začini, bosiljak, peršun, majčina dušica,
maslinovo ulje i sok od jednog limuna

 

Priprema:
Patlidžan oprati i iseckati ga na kockice i osoliti ih da izgube tečnost. Paradajz  oljuštite i prerezati ga na četvrtine, a luk, paprika mi tikvice iseckati na kockice. Na maslinovom ulju prvo propržiti papriku, zatim ostalo povrće, pazeći da ne zagori( sve osim paradajza). Dodati vino i krčkati dok ne ispari, zatim dodati i paradajz. Na kraju jelo začinite začinskim travama i dodati limunov sok.

Jelo poslužiti toplo, ili hladno, po želji. Odlično se slaže s hrskavim bagetom, ili svežom testeninom.

Autor:  Jasmina Jovičić