Aromatični, ljutkasti ili gorkasti, pa čak i lekoviti, začini mogu poboljšati ukus jela pod uslovom da se dodaju u toku kuvanja.
Origano Miris: aromatičan i blag Ukus: gorak Izgled: usitnjeno lišće zelenosivkaste boje Koristi se za: pripremanje pilećeg, jagnjećeg i telećeg pečenja, u prelivima, salatama i sosovima. Naročito je popularan u italijanskoj kuhinji.
Bosiljak Miris: prijatan i slatkast Ukus: gorak i ljut Izgled: usitnjeno ili celo izrazito aromatičmo lišće tamnozelene boje Koristi se za: paprikaše, prelive, sosove, marinade, koktele. Savršeni je dodatak jelima od paradajza.
Paprika Miris: blag Ukus: pikantan, ljut ili sladak Izgled: usitnjena, sušena pulpa paprike sa semenom ( tucana paprika) ili prah, u više nijansi crvene boje. Koristi se za: paprikaše, gulaše, čorbe, sosove i druge kuvane tradicionalne specijalitete.