Start Predjela Svečana torta sa spanaćem

Svečana torta sa spanaćem

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (3 glasova, prosek: 5.00 od 5)

Loading ... Loading ...
svecana torta sa spanacem

Priprema:

Testo:
1. Sjediniti 200 ml mlakog mleka, kašičicu šećera, 1 kašičicu brašna i svež kvasac pa izmešati i ostaviti na toplom da nadođe
2. U posudu za mešanje sipati polovinu brašna pa dodati nadošao kvasac, vodu, ulje, so i promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude. Umešeno testo ostaviti da nadodje
3. Testo istanjiti i podeliti na 10 manjih i 2 veće jufke.
4. Jednu veću jufku istanjiti te njome obložiti premazani kalup (prečnika 28 cm) tako da testo pada preko ivica kalupa.
5. Posebno istanjiti 5 manjih jufki, premazati ih puterom i naslagati jednu preko druge a zatim ih staviti preko donje kore u kalup.

Fil:
1. Na puteru propržiti spanać, pa dodati sir, 2 jajeta, so i čašu kukuruznog griza. Mešati dok se masa ne sjedini.
2. Pripremljen fil izliti u modlu sa testom, pa preko njega ukrug poređati šest kuvanih jaja.
3. Zatim preko fila poređati i preostalih 5 tankih jufkica, a svaku premazati puterom.
4. Ivice testa koje prelaze preko kalupa prebaciti prema sredini.
5. Drugu veću jufku testa podeliti na 2 dugačke trake, pa ih uvrtati jednu oko druge da se dobije pletenica.
6. Pletenicom ukrasiti testo i namazati je jajetom.
7. Obavezno napraviti rupicu u sredini i na nekoliko mesta pored. Tortu peći na 200 °C 10 minuta. Zatim smanjiti temperaturu rerne na 180 °C i peći još 35-40 min.

vesna desic mihajlovic  nis
Recept Vesne Desić Mihajlović iz Niša