Sastojci:
jabuke
voda
70-80 dkg šećera na 1 litru soka
sok od svežeg limuna
1 dkg limunske kiseline na 1 litru soka /10 gr/
1 vanilin šećer na 1 litru soka
Priprema:
1. Kada ste ih naseckali nalijte vodu na njih 4-5 prsta iznad, zapamtite dokle vam je kolilčina u posudi, jer kada sipate vodu, jabuke će se dići na površinu.
2. Stavite ih da se kuvaju, kada prokuvaju, kuvajte još 6 minuta.
3. Ostaviti da odstoje 12 sati.
4. Procedite sok i na svaku litru dodajte 10 grama limunske kiseline, 70-80 dkg šećera, isceđeni sok od limuna.
5. Dobro izmešajte sve zajedno, stavite da se kuva i mešajte povremeno, dok ne prokuva.
6. Kada prokuva, dodajte vanilin šećer, kuvajte 5 minuta, sirup sipajte u oprane vruće boce.
7. Boce sa sokom začepite i složite u posudu koju ste obložili ćebetom, prekrijte čebetom i jastucima, onako kao što se nekada spremala zimnica. Držite tako pokriveno dok se ne ohladi, otprilike 48 sati.
8. Sirup je bez konzervansa, sigurno se neće kvariti, kada ga otvorite, ako je toplo, držite ga na hladnom dok ga ne potrošite.
Izvor: Coolinarika.com