Engleska dijeta se bazira na principu: minimalna količina kalorija za doručak, maksimalna za večeru. Dijeta se drži sedam dana, a za to vreme možete da izgubite od dva do tri kilograma.
Svaki obrok ima po četiri opcije, koje menjate po želji i uklapate u dnevni meni, i tako sedam dana. Važno je da se držite broja kalorija koje su propisane ovim režimom ishrane, a to podrazumeva unos do 1.000 kalorija dnevno.
Povrće treba jesti sveže ili kuvano. Dozvoljeno je dodavanje začina kao što su mirođija, bosiljak, peršun, beli luk. Od voća se preporučuju jabuke, pomorandže, limun i ananas, pa ih možete menjati po želji.
Pijte najmanje litar i po tečnosti dnevno. Pored obične vode dozvoljeni su negazirana mineralna voda i zeleni čaj.
Engleska dijeta omogućava da se zajedno sa gubitkom kilograma organizam oslobodi i štetnih materija. Na taj način se obezbeđuje bolji protok krvi, smanjuje nivo šećera u krvi kao i nivo holesterola.
Primer jelovnika
Doručak: Zbir kalorija ne sme da pređe 200.
Prva varijanta: jedno kuvano ili prženo jaje, parče bajatog (ili malo suvljeg) hleba, 100 ml svežeg soka.
Druga varijanta: trećina šolje kaše sa šoljom obranog mleka, supena kašika suvog grožđa, 150 ml voćnog soka.
Treća varijanta: dve supene kašike celih žitarica sa čašom obranog mleka, jabuka.
Četvrta varijanta: 200 g voćne salate, 150 g kefira ili kiselog mleka.
Ručak: Dozvoljen je unos do 300 kalorija.
Prva varijanta: jedan krompir pečen sa korom, punjen sa 100 g belog sira i sa malo slatkog voća (ili sušenog voća), salata od povrća prelivena kašikom ulja. Jedna narandža ili jabuka.
Druga varijanta: vegeterijanska supa, 25 g izrendanog ovčijeg sira, 50 g pšeničnog hleba, kruška ili jabuka.
Treća varijanta: dva parčeta suvog hleba, 50 g prebranca (ili boranije), 100 g svežeg voća.
Četvrta varijanta: omlet od povrća, sira i dva jajeta sa parčićima paradajza, zelene paprike i pečurke, jedna jabuka.
Večera: Za ovaj obrok može se uneti do 500 kalorija.
Prva varijanta: kuvana boranija, 100 g svežeg voća.
Druga varijanta: supa od mleka sa povrćem, 25 g ovčijeg sira, parče pšeničnog hleba, 50 g sušenih i natopljenih kajsija sa sirom.
Treća varijanta: Jedan veliki krompir pečen neoljušten, 60 g prebranca (ili boranije), šargarepa, kupus, dve čaše kefira sa malo sušenih kajsija
Izvor: novosti.rs