Start Dijamant kuvarica Pletenice

    Pletenice

    OLYMPUS DIGITAL CAMERASastojci
    – 500g brašna
    – 1/2 svežeg kvasca
    – 1 kašicica šecera
    – 1,5dl mleka
    – 1 dcl Dijamant ulja
    – 1 jaje
    – so
    – susam
    – 8 viršli
    – 100g Dijamant kečapa

    Priprema
    U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, sveži kvasac, kašicicu brašna i šecer pa dobro izmešati. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadodje. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i malo soli po ukusu te promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mešati dok testo ne počne da se odvaja od posude. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe. Viršle uzdužno prepoloviti. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5cm. Potom okruglim, župčastim nožem iseci trake širine 1,5cm. Dužine trake odrediti prema dužini viršle. Uzeti tri trake testa i dve polovine viršle pa na radnoj površini poslagati vertikalno i naizmenično trake testa i viršle. Zatim uzeti još četiri trake testa pa ih vodoravno uplesti između testa i viršli. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još pletenica. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati oblikovane pletenice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da porumene.

    Recept Gordane Živković iz Bele Palanke