Start Kako napraviti Kako napraviti domaći kečap

Kako napraviti domaći kečap

FreeDigitalPhotos
FreeDigitalPhotos

Za pripremu domaćeg kečapa trebaće vam pola kilograma svežeg, zrelog paradajza (najbolje cherry), pola kilograma konzerviranog pelata, luk, polovinu glavice komorača, jedna stabljika celera, maslinovo ulje, malo svežeg đumbira, 2 čena belog luka, polovinu crvene ljute papričice, vezica svežeg bosiljka, so, biber, 1,5dcl vinskog sirćeta i šećera po ukusu.

FreeDigitalPhotos
FreeDigitalPhotos

Kako ga pripremiti?
Sve navedene sastojke sitno naseckati.
Naseckano povrće staviti u duboku posudu i pržiti na malo maslinovog ulja a zatim dodati začine: đumbir, beli luk, ljutu papričicu, korijander, bosiljak kao i so i biber.
Dinstati 10-15 minuta na laganoj vatri dok povrće ne omekša, a zatim dodati sav paradajz i 3 dcl hladne vode. Kuvati dok ne provri i dodati sveži bosiljak te smesu presuti u blender i dobro usitniti, dok smesa ne kaša.
Preliti umak u čist lonac i dodati šećer i sirće. Kuvati dok se ne zgusne (dok ne dobije gustinu kečapa).
Po potrebi dodajte začine.
Ovako pripremljen kečap može stajati i do 6 meseci.

Izvor: gastro.hr