Jelena Popović Đorđević prve kulinarske korake napravila je u periodu kada je nastao i njen blog „Jelina jela“. Na blogu, sajtu www.hranapiceprice.com i na nalozima na društvenim mrežama objavljuje recepte, a uz pomoć supruga koji je profesionalni fotograf, svoje kulinarsko umeće ilustruje i fotografijama. Sebe i dalje smatra kuvaricom početnicom, ne usuđuje se da pravi „komplikovana“ jela, ali zato obožava recepte koji spajaju nespojivo. Posebno je interesuje spremanje italijanskih specijaliteta, a bitno joj je da u pripremi hrane uživa podjednako kao i u obroku. Jelena vam nudi brzo i jednostavno rešenje, kako da napravite savršeno testo za picu.
Sastojci (za oko 4 pice srednje veličine):
– 500 g brašna
– pola kašičice soli
– pola kašike šećera
– kesica kvasca
– 2 kašike maslinovog ulja
– 325 ml mlake vode
Priprema
Prosejte brašno i so na čistu površinu i napravite u sredini „bazenčić“. U menzuri sa vodom, pomešajte kvasac, šećer i maslinovo ulje i ostavite da stoji oko 10 min, a zatim to sipati u „bazenčić“. Polako spuštajte viljuškom brašno ka tečnosti i mešajte. Nastavite sa dodavanjem više brašna, dok se sve ne pomeša, i tada sa pobrašnjenim rukama umesite testo. Mesite dok ne dobijete glatko, elastično testo. Stavite loptu od testa u veliku pobrašnjenu činiju, i pospite sa još malo brašna. Prekrijte činiju vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu, oko sat vremena, dok se testo ne udvostruči u veličini. Prenesite testo na pobrašnjenu površinu i rukama ga još malo premesite. Razvucite testo oklagijom u krug, debljine oko 0.5cm, a zatim ga stavite na papir za pečenje premazan maslinovim uljem. Gornji deo testa takođe premažite maslinovim uljem i posolite. Pecite na 250° oko 10 minuta i sa jedne i sa druge strane. Nakon toga, složite na testo sastojke za picu po želji i pecite dodatnih 5 do 10 minuta.
Napomena:
Ovakvo testo može da se odloži u frižider ili zamrzivač dok se ne upotrebi. Podelite ga na nekoliko lopti, premažite maslinovim uljem i stavite u plastičnu kesu za zamrzivač ili u foliju. Testo izvadite nekoliko sati ili dan pre pripreme i ostavite ga na sobnoj temperaturi, da se opusti.