Start Restoranski vodič Ljubomir Ljuba Perućica: Kad sam bio klinac zvali su me Sarmaroš!

Ljubomir Ljuba Perućica: Kad sam bio klinac zvali su me Sarmaroš!

Ljubomira Ljubu Perućicu publika pamti kao jednog od finalista osme sezone najpoznatijeg talent takmičenja “Zvezde Granda”. Trenutno promoviše svoj novi singl “Nikada od nje” koga je njegova publika s nestrpljenjem očekivala.
Iako za sebe kaže da nije vrsni poznavalac kulinarskih tajni, ipak kada je to potrebno, zana da zbrčka ukusne makarone sa piletinom i još ponešto.

11034259_10205677371274246_9120068059800513436_nDa li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
Nisam neki veliki kuvar i ne umem da spremam kuvana jela, ali umem da se snađem i napravim nešto kada je to potrebno.

Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mali bio izbirljiv?
U detinjstvu, najviše je kuvala moja baka i mnoga jela me vezuju za njenu kuhinju, kao što su sarme, pohovane
ufte, musaka itd. Jesam, uvek sam bio izbirljiv, nikada nisam voleo da jedem baš sve, ali mi se iz godine u godinu ukus menjao, pa sam samim tim kasnije dosta stvari naučio da jedem

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Omiljeni restoran, preporuka?
Jako volim restorane i vrlo često možete da me sretnete u “Dash’s-u”, “Kafanici” i“Majdanu”. Restoran “Dash’s” se nalazi u zgradi u kojoj stanujem, tako da sam u njemu skoro svakoga dana i sve je preukusno. Restoran “Kafanica” se nalazi na Košutnjaku i ima sva moguća kuvana jela koja poželite. “Majdan” je jedan od modernijih restorana gde uvek jedem nesto iz italijanske kuhinje.

Kada si u inostransvu, u koje restorane ideš i šta jedeš?
Kada sam u inostranstvu, obično se prvo dobro raspitam gde mogu da pojedem nešto dobro i ne postoji tačno mesto na koje idem, sve zavisi od trenutka i onoga što mi se jede.

Da li vodiš računa o ishrani?
Tek kada se ugojim, e onda počnem da vodim računa o ishrani. Volim da jedem puno i često i moram da držim dijete posle par meseci.

Omiljena kuhinja
Domaća kuhinja mi nikada neće dosaditi, to je nešto na šta sam navikao od malih nogu. Isto tako ne bih mogao da preživim nedelju dana bez pice ili paste. Za omiljeno domaće jelo mi je jako teško da se odlučim, ima ih dosta, ali moj favirit je sarma. Mama i baka su me, još dok sam bio klinac, prozvale “sarmaroš”.

Slani ili slatki specijaliteti?
Ako biram između slanog i slatkog specijaliteta, bez razmisljanja biram slatko. Obožavam kolače, torte, čokolade, voćne salate, sve što je slatko. Najviše volim tulumbe, princes krofne, urmašice, čizkejk-spisak je dug.

Da li postoji nešto što nikada ne bi pojeo?
Nisam ljubitelj povrća i nikada nisam voleo paradajz, papriku i boraniju. Pokušavao sam da jedem, ali mi se ne sviđa i dan danas. Pihtije su takođe nešto što ne volim i ne mogu da jedem.

Omiljeni recept
Evo jednog recepta za sve one koji vole makarone sa piletinom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 2 parčeta belog mesa
– 260 g makarona
2 šolje sosa od paradajza
– 1/2 šolje pavlake za kuvanje
– 1/3 šolje rendanog parmezana
– 1 čen belog luka
– tucana paprika po ukusu
– so, biber
– 500 g čeri paradajza
– 340g mocarele
– bosiljak

Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Makarone skuvajte al dente, a dok se one kuvaju, u odvojenoj šerpi zagrejte paradajz sos, pavlaku, kačkavalj, beli luk, tucanu papriku i začinite solju i biberom. Kuvajte, mešajući, dok se sir ne otopi potpuno. Makarone dobro ocedite, pa vratite u šerpu. Unutra dodajte iseckanu piletinu, paradajz, pola mocarele i bosiljak, pa peko toga sipajte vreo sos. Promešajte dobro. Mešavinu sipajte u činiju za rernu, koju ste prethodno podmazali, pa preko pospite preostalom mocarelom. Kuvajte u rerni otkiveno 20-25 minuta. Servirajte toplo, ukrašeno bosiljkom.

Priredila: Jasmina Jovičić
Foto: Facebook