Bez obzira na leto i toplo vreme danas vam kao predlog za ručak donosimo nešto konkretnije – svinjski file u umaku od gljiva.
Potrebni sastojci:
2 šolje goveđeg bujona
1/3 šolje soja sosa
2 kašike crvenog sirćeta
2 kašike balzamičnog sirćeta
1 kg svinjskog filea isečenog na šnicle debljine 1,25 cm.
1 kašika maslinovog ulja
3 kašike putera
3 kašike brašna
450 g svežih gljiva
2 čena belog luka
Riža, testenina ili palenta za prilog
Priprema:
U posudi srednje veličine pomešajte bujon, soja sos, i obe vrste sirćeta pa ostavite sa strane. Komade mesa stavite na dasku za rezanje pa ih istanjite batićem za meso.
U veću tavu ili plitku šerpu uspite maslinovo ulje i stavite jednu kašiku putera pa pustite da se zagreje, pa zatim pecite meso kratko da dobije lepu boju sa obe strane. Ne pretrpavajte tavu i meso pecite u više tura. Ako je potrebno dodajte još ulja i putera. Meso vadite u tanjir i ostavite sa strane.
Preostale dve kašike ptera dodajte u šerpu i ostavite da se otopi a zatim dodajte brašno i kratko mešajte žicom za mućenje pa lagano uspite mešavinu bujona i sirćeta i mešajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte gljive, beli luk i meso. Smanjite temperaturu i ostavite sve da lagano krčka 10-15 minuta, dok meso i gljive ne omekšaju u potpunosti.
Servirajte uz testeninu, rižu ili palentu.