Sastojci:
– 600 g teletine od buta
– 1 koren bele zeleni
– 1/2 glavice celer
– 3 kašike pirea od paradajza
– 1 dl biljne pavlake
– 5 dl juneće supe
– 30 g parmezana
– 1 limun
– so, biber
za prilog
– 800 g krompira
– 3 čena belog luka
– 50 g putera
– 150 ml slatke pavlake
– 1/2 veze vlašca
– so, biber
Priprema
1. Teletinu iseći na kocke, koren celera i bele zeleni izrendati na krupno, a koru limuna na sitno rende.
2. Na malo ulja propržiti izrendan celer i belu zelen pa kad omekša, dodati teletinu, pire od paradajza i koru limuna te dinstati na umerenoj temperaturi dok teletina ne omekša, uz povremeno dolivanje juneće supe.
3. Pred kraj kuvanja umešati biljnu pavlaku i parmezan, pa začiniti po ukusu.
Prilog:
1. Krompir oguliti, iseći na kocke i obariti ga u slanoj vodi.
2. Obaren krompir ispasirati i sjediniti sa puterom i biljnom pavlakom, dodati sitno seckan beli luk i vlašac pa začiniti po ukusu.
3. Gotov teleći perkelt servirati uz prilog od krompira.