Španci obično imaju dva doručka – jedan oko osam sati ujutro, odnosno pre posla, i jedan oko 10 – 11 sati, sa kolegama na poslu. Španski doručak je lagan i veoma se brzo i lako priprema.
Doručak obično sadrži ceđeni sok od narandže, zatim tost i kafu. Tost najčešće jedu samo preliven maslinovim uljem, ali i preliv od rendanog paradajza i malo soli je podjednako popularan.
„Pan a la Catalana“ (Katalonski hleb) ili „Pan con Tomate“ (Hleb sa paradajzom) je vrlo jednostavan, ali i veoma ukusan obrok. Na parče tosta natrljajte čen belog luka i svež paradajz. Hleb zatim pospite sa maslinovim uljem i solju, a za dodatni ukus od gore možete staviti i komadić sira, šunke ili kobasice. Interesantno je da je “tortilja” u Španiji, zapravo običan omlet koji se uvek služi topao.
Ako ste za malo jači doručak onda uzmete kroasan sa plotne (kroasan koji se preseče na pola, namaže puterom i malo zapeče na plotni) sa marmeladom ili neko od peciva na bazi prženog testa (churro). Churro je prženo testo koje se špricem istiskuje u vrelo ulje, u vruću čokoladu. Onaj doručak koji se jede kasnije u toku prepodneva najčešće se sastoji od jaja, kobasica i hleba.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pogledajte OVDE.
Autor: Life Content
Izvor: Hostel bookers