Start Deserti Torte Boem torta

Boem torta

DH
DH

Sastojci:
za koru
– 8 belanaca
– 210 g šećera
– 210 g mlevenih lešnika
– 3 kašike kakaoa
za fil od vanile
– 5 dl mleka
– 8 žumanaca
– 250 g šećera
– 100 g brašna
– 1 vanil-šećer
za fil od čokolade
– 6 jaja
– 250 g šećera
– 150 g čokolade
– 250 g putera
za glazuru
– 100 g čokolade
– 3 kašike ulja

Priprema
Kora:
1. Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg, te dodati mlevene lešnike i kakao, pa
lagano promešati.
2. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i staviti je da se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Fil od vanile:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, brašno, šećer i vanil-šećer sa 1 dl mleka, a ostatak mleka staviti da se kuva.
2. Pripremljenu mešavinu sipati u ključalo mleko i mešati sve vreme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
Fil od čokolade:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer i čokoladu, te kuvati na pari kako bi se masa zgusnula a potom je ostaviti da se ohladi.
2. Puter penasto umutiti i sjediniti sa ohlađenom masom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru preseći poprečno na dva dela kako bi se dobile tri kore.
2. Prvu koru premazati filom od vanile, zatim naneti fil od čokolade, te prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti, te završiti trećom korom.
3. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko treće kore.