Blogerka Maja Petrović je Vitki Gurman, ali bukvalno. Kao što i sam naziv njenog bloga kaže, Maja voli ukusnu hranu koja je ujedno i zdrava.
Majino opredeljenje je ishrana sa što manje skroba i šećera, a više prirodnih masti. Veruje istoriji i tome šta smo kao vrsta jeli godinama.
Na blogu se bori protiv neprirodnih nutricionistickih smernica – zastrašivanja holesterolom i prirodnim mastima.
Protivnik je upotrebe modernih masti – rafinisanih i biljnih ulja, kao i margarina. Zagovornik je teze da je osnova za zdravu ishranu kuvanje kod kuće.
Recept Vitkog Gurmana za prave hamburgere (i ćevape):
Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina, jagnjetina ili svinjetina. Zapravo, bez obzira na to što se negde u Srbiji upotrebljava i svinjetina – ima stavova da svinjsko meso nema šta da traži u pravom ćevapu. Na početku su se navodno pravili samo od ovčijeg mesa, pa se vremenom zbog prihvatljivijeg ukusa za gradsko stanovništvo desila promena i ćevap počeo da se pravi od mešavina mesa. Popularna je na primer kombinacija 70% junetine i 30% ovčijeg mesa – ali ni ona nije pravilo.