Start Deserti Torte Raskošna “Šljunak” torta

Raskošna “Šljunak” torta

DH
DH
  • 110 min
  • 12 osoba
  • Manje zahtevno

Sastojci:

Kore
10 belanaca
10 kašika šećera
12 kašika mlevenog oraha
4 kašike brašna
2 praška za pecivo
Fil
10 žumanaca
10 kašika šećera
1 puding od vanile
7 kašika brašna
1 vanil-šećer
1 l mleka
250 g putera
2 dl slatke pavlake
Kuglice
4 žumanceta
5 kašika šećera
50 g čokolade za kuvanje
2 dl mleka
50 g putera
200 g prženih mlevenih lešnika
200 g keksa
Dekoracija
2 krem šlaga od vanile
1 kesica bombonica u obliku kamenčića

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Kore
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca i 5 kašika šećera u čvrst sneg. Zatim dodati 6 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i prašak za pecivo, pa lagano promešati varjačom.
2. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Fil
1. U dublju šerpu sipati 8 dl mleka i ostaviti da provri.
2. Posebno umutiti žumanca, šećer, puding, brašno, vanil-šećer i preostalo mleko.
3. Pripremljenu mešavinu sipati u ključalo mleko i kuvati mešajući sve vreme dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
4. Pripremljen fil ostaviti da se ohladi, dodati puter i izmiksati. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati je filu i polako promešati.
Kuglice
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer, čokoladu, mleko i puter, pa kuvati na pari mešajući sve vreme dok se ne dobije kompaktna masa.
2. Ostaviti da se ohladi, dodati mleveni keks i lešnike, a zatim dobro izmešati. Od pripremljene mase ručno oblikovati 70 kuglica.
Finalni postupak
1. Prvu koru premazati polovinom fila i po njoj pore?ati polovinu kuglica, prekriti ostatkom fila pa poređati preostale kuglice i poklopiti drugom korom.
2. Tortu premazati umućenim krem šlagom od vanile i posuti kamenčićima.

Savet: Filovanu tortu ostaviti u kalupu da prenoći a potom je premazati šlagom i dekorisati.
Preporučeno piće: limunada

D.S.