Sastojci:
– 500 g spiralne testenine
– 50 g parmezana
– 1 plavi patlidžan
– 1 šargarepa
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 400 g pelata paradajza
– 1 kašika smeđeg šećera
– 50 g crnih maslina bez koštica
– 4 kašike maslinovog ulja
– origano
– mešavina začina, biber
Priprema
1. Spiralnu testeninu obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi maslinovog ulja, pa je ocediti od suvišne tečnosti.
2. Crni i beli luk što sitnije iseckati, plavi patlidžan oguliti i iseći na kockice, a crne masline na kolutove. Šargarepu izrendati na krupno rende, a pelat paradajza izmiksati.
3. Na malo maslinovog ulja propržiti šargarepu, crni i beli luk, a zatim dodati plavi patlidžan te i njega kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je povrće napola dinstano, dodati pelat paradajza, masline, šećer i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju i dobije se fina kremasta smesa.
5. Pred kraj kuvanja umešati parmezan i origano te promešati.
6. Obarenu testeninu preliti pripremljenim umakom i polako promešati.
D.S.