Sastojci:
– 1 pakovanje kora za lazanje
– 400 g pelata paradajza
– 1 glavica crnog luka
– 130 g putera
– 4 dl mleka
– 2 kašike brašna
– 200 g mocarele
– 200 g praške šunke
– 40 g parmezana
– 5 kašika ulja
– bosiljak, origano
– mešavina začina, biber
Priprema
1. Sos od paradajza – crni luk iseći na kockice i propržiti na vrelom ulju kako bi porumeneo. Dodati pelat paradajza isečen na kockice, origano, bosiljak i začine po ukusu. Dinstati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije kompaktna masa. Pripremljen fil ostaviti da se ohladi a potom ga izmiksati.
2. Bešamel sos – u manjoj šerpi otopiti 100 g putera, dodati brašno te kratko propržiti kako bi porumenelo. Zatim postepeno dolivati mleko i mešati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Pripremljen sos začiniti po ukusu.
Finalni postupak:
1. Pravougaonu vatrostalnu posudu premazati ostatkom putera, prekriti korama za lazanje i naneti malo sosa od paradajza. Zatim poređati kolutove mocarele, poslagati listove praške šunke i zaliti sa malo bešamel sosa.
2. Isti postupak ponavljati nekoliko puta dok se ne utroši pripremljen materijal. Završiti sosom od paradajza i kolutovima mocarele. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok testo ne omekša.
Savet plus: Za pripremu ovog jela potrebno je odabrati užu vatrostalnu tepsiju kako bi lazanje imale više slojeva.
D.S.