Start Glavna jela Meso Piletina u sosu od šampanjca

Piletina u sosu od šampanjca

DH
DH

Sastojci:
– 1 kg pilećeg belog mesa
– 150 g mocarele
– 5 dl suvog šampanjca
– 2,5 dl slatke pavlake
– 2 žumanceta
– 1 glavica luka
– 1 kašika brašna
– 100 g putera
– mešavina začina, biber
za prilog
– 1 brokoli
– 3 jajeta
– 150 g brašna
– 150 g prezle

Priprema
1. Pileće belo meso raseći na pola, pa istanjiti tučkom za meso, mocarelu iseći na štapiće, a luk sitno iseckati.
2. Svaku pileću šniclu začiniti po ukusu, po sredini staviti komad mocarele pa urolovati i pričvrstiti kuhinjskim koncem.
3. U teflonskom tiganju otopiti puter pa propržiti rolovanu piletinu, dodati luk i dinstati dok ne postane staklast. Posuti brašnom pa postepeno dodavati šampanjac, mešajući sve vreme. Dinstanu piletinu izvaditi i ostaviti na toplom.
4. U preostali sos dodati 2 dl slatke pavlake i kuvati dok se ne zgusne. Ostatak pavlake umutiti sa žumancima te umešati u prethodno pripremljen sos i začiniti po ukusu.
5. Pripremljen sos preliti preko pilećih rolnica i služiti uz pohovan brokoli.
Prilog:
1. Brokoli iseći na cvetove pa blanširati u slanoj vodi dok ne omekša.
2. Blanširan brokoli uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja, na kraju u prezlu, pa pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.

D.S.