Sastojci:
– 500 g tanjih fileta soma
– 2 manje tikvice
– 1/2 limuna
– 100 g listova slanine
– 300 g pelata paradajza
– 1 dl belog vina
– 2 dl supe od povrća
– 2 čena belog luka
– 0,5 dl maslinovog ulja
– 100 g gaude
– mešavina začina
Priprema
1. Filete soma uzdužno preseći napola, poprskati ih sokom od limuna i začiniti po ukusu.
2. Tikvice zajedno sa korom pomoću noža za guljenje iseći na tanke listove.
3. File soma prekriti listom tikvice i slanine pa pažljivo urolovati i uviti u foliju. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica. Kuvati rolnice u ključaloj vodi 10 minuta, a potom ih izvaditi i ostaviti da se ohlade.
4. Posebno izmiksati pelat paradajza, maslinovo ulje, iseckan beli luk, belo vino i supu od povrća. Začiniti po ukusu.
5. Ohlađene barene rolnice izvaditi iz folije.
6. U odgovarajuću vatrostalnu posudu sipati polovinu smese od paradajza. Poslagati rolnice soma i preliti ostatkom smese. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 30 min. a zatim izvaditi iz rerne, posuti rendanom gaudom i vratiti dok se sir ne otopi.
D.S.