Pileće ćufte u kari sosu
Sastojci:
– 500 g pilećeg belog mesa
– 1 glavica crnog luka
– 1 jaje
– 2 kašike prezli
– 1 kašika seckanog peršunovog lista
– soli, bibera i mešavine suvog začina po ukusu
– 2 veće šargarepe
– 1,5 l vode
– 1 peršun
– 2 čena belog luka
– list celera
za sos
– 2 kašike ulja
– 2 dl supe (bujona)
– 2 kašike brašna
– 2 kašike pavlake
– 1 mala kašika kari začina
– soli i belog bibera po ukusu
Priprema
1. Pileće meso samleti, a luk narendati.
2. Zatim u meso dodati jaje, prezle, peršunov list i začine, pa sve dobro sjediniti.
3. Od smese praviti ćufte veličine manjeg jajeta.
4. U ključalu vodu staviti šargarepe, peršunov list, list celera i beli luk, a zatim spuštati ćufte i kuvati ih oko 15 min.
Sos:
1. Na dobro zagrejanom ulju upržiti brašno i mešati dok ne porumeni, a zatim skinuti sa šporeta, dodati supu i vratiti na ringlu uz neprekidno mešanje.
2. Na kraju dodati kari, pavlaku, beli biber i mešati do ključanja.
Finalni postupak:
Ćufte staviti na tanjir, a kuvane šargarepe iseći na štapiće i preliti sosom. Po želji servirati uz kuvani krompir.