Breskve i nektarine zapravo su isti tip voća, njihova je sezona leto i uveliko možete uživati u tim sočnim i zdravima zalogajima. Breskve, kao i većina voća, sadrže mnogo vlakana, a sigurno vam je poznato koliko su ona bitna za dobru probavu te da smanjuju holesterol i čuvaju srce.
Možete ih pripremiti na mnogo načina, a mi vam nudimo nekoliko predloga:
Sutilijaš s breskvama
Sastojci:
– 125 g pirinča
– 5 dl mleka
– 2 dl soka od jabuke
– rendana kora jednog limuna
– 3 kašike šećera
– 300 g bresaka
– 2,5 dl slatke pavlake
– 1 kesica želatina
– 1/2 kašičice cimeta
Priprema
1. U manju šerpu sipati mleko, dodati šećer, cimet, rendanu koru limuna i kuvati dok ne proključa.
2. Zatim dodati pirinač i kuvati na umerenoj temperaturi, mešajući sve dok pirinač ne nabubri.
3. Breskve očistiti od koštica, oguliti i iseći na kocke.
4. Želatin razmutiti u soku od jabuka, zagrejati do tačke ključanja i ostaviti da se ohladi.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
6. U odgovarajućoj posudi sjediniti smesu od pirinča, breskve, šlag od slatke pavlake i razmućen želatin, te polako promešati.
7. Pripremljenu masu razliti u staklene činije i ostaviti u frižider da se stegne.