Start Zanimljivosti Kako da odaberete sočnu lubenicu?

Kako da odaberete sočnu lubenicu?

Stiglo je leto, a s njim i omiljeno crveno povrće za kojim najčešće posežemo kada smo željni osveženja.
Crvena, sočna i rashlađena, lubenica pravi je melem za vruće letne dane.

Foto: FreeDigitalPhotos
Foto: FreeDigitalPhotos

Kada dođete na pijacu ili u prodavnicu, najčešće niste sigurni kako da odaberete pravu, zrelu lubenicu. Nikada ne možete zasigurno znati šta se krije ispod zelenog “oklopa”. Mnogi kuckaju prstima po lubenici, dižu je proveravajući težinu, razgledaju, pipaju, bez da znaju šta rade.

Evo nekoliko stvari koje nikako ne smete zaboraviti prilikom kupovine lubenice.
* Boja: obratite pažnju jer lubenica treba da bude lepe, tamno zelene boje
* Izgled: i te kako je bitan – kora lubenice treba biti čvrsta i bez mnogo posekotina.
* Težina: Slobodno ju uzmite u ruku i provjerite. Lubenica treba biti teška jer u sastavu ima preko 90% vode.
* Zvuk: Kucnite ili “pljesnite” lubenicu, trebalo bi da čujete “duboki ton”

RECEPT PLUS

Supa od lubenice i škampa
Sastojci:
– 1kg lubenica (mesnati dio)
– 8 kom. škampa
– 1 veza bosiljka
– so, biber
– ulje

Priprema
Srednje veliku sočnu i zrelu lubenicu razrezati, oguliti do ružičastog dela kore. Očistiti od koštica, narezati na kocke i pripremiti za blendanje.
Supu ne treba termički obrađivati da ne izgubi ukuse i svežinu. Blendati dok se ne dobije jednolična, fina, kremasta supa i dok se začini ne spoje. Škampe očistiti i vrlo kratko prokuvati u toploj vodi. Kada se supa ohladi, još jednom mutiti mikserom kako bi se zapenila. Narezati listiće bosiljka, a nekoliko ostaviti da plivaju na vrhu. Uroniti škampe u supu i nasloniti na tanjir.
Supi dodati nekoliko kapi maslinovog ulja ili listiće morske soli po ukusu.

PR
PR

Probajte još
Mohito od lubenice
Napitak od lubenice (za detoksikaciju)

D.S.