Maja Babić se za kuvanje počela interesovati spontano, u ranim dvadesetim godinama. Znatiželjna po prirodi, autorka je bloga “Cooks and Bakes”, gde se, prema njenim rečima, mogu pronaći provereni, jasno formulisani recepti, bilo da ste potpuni početnik ili iskusna kuvarica.
“Cooks and Bakes” je zamišljen kao mali gastronomski dnevnik i uvek dostupna “sveska” sa receptima.
Maja najviše voli da sprema kolače i slatkiše, i preporučuje vam jednostavnu, neodoljivo ukusnu poslasticu – čuvenu Pavlovu tortu.
Sastojci:
– 5 belanaca
– 250 g šećera
– 250 ml slatke pavlake (ili više, ovo je stvarno proizvoljno)
– kašika šećera
– oko 250 g jagoda
Priprema
Belanca mutite dok ne postanu penasta, pa dodajte šećer. Nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst i gust šne, i dok kristali šećera skoro ne nestanu. Na papiru za sečenje nacrtajte krug prečnika 20cm. Okrenite papir da strana na kojoj ste crtali bude dole, pa rasporedite šne. Pecite na 150°C oko 1h i 15 minuta, dok se kora spolja skroz ne osuši. Nije strašno ako popuca, jer ta spoljna površina jeste krckava, i krta. Po završetku pečenja otvorite širom rernu i ostavite koru još 15 minuta unutra. Izvadite pleh i ostavite koru da se skroz ohladi. Ohlađenu koru pažljivo prenesite na tacnu, preko rasporedite slatku pavlaku koja je umućena sa kašikom šećera. Nije potrebno više šećera, jer je kora jako slatka, a umućena pavlaka treba da ublaži ovu slast. Preko poređajte voće, a tortu služite rashlađenu.
S obzirom na to da je sezona jagoda prošla, tortu možete napraviti sa nekim drugim sezonskim voćem (maline, breskve…)
Priredila: Maja Guzijan