Sastojci:
za testo
– 2 jaja
– 250 g šećera
– 1 kašika masti (ne ravna već punija kašika)
– 3 kašike meda
– 4 kašike mleka
– oko 600 gr brašna
– 1 kašičica sode bikarbone
– 2 kašike kakaoa
za fil od malina
– 300 g malina
– 3 kašike šećera
– 1 puding od maline
– 1 dcl vode
za svetli fil
– 7 dcl mleka
– 2 pudinga od vanile
– 250 g putera ili margarina
– 200 g šećera u prahu
za preliv
– 100 gr čokolade
– 4 kašike ulja
Priprema
Na blagoj vatri istopiti mast, med, mleko i šećer, kad bude mlako dodati umućena 2 jaja, brašno i sodu bikarbonu. Zamesiti testo, podeliti na 3 dela i u treći deo dodati 2 kašike kakao da bude masa tamna. Od svetlog dela testa ispeći dve kore. Testo razvaljati na papir za pečenje veličine 20×30 cm, izbockati koru na par mesta i peći da blago porumeni.Tako ispeći još jednu koru.
Tamni deo testa podeliti na 9 delova. Od svakog dela testa razvaljati šipke dužine 20 cm kao širina kora.
Peći na 180 stepeni 15 – 20 minuta.
Fil od malina:
U 300 gr malina dodati 3 kašike šećera i prokuvati. Umutiti 1 puding od maline sa 1 dcl vode, dodati u maline i skuvati. Topao puding preliti preko pečene 2 kore i ostaviti da se ohladi.
Svetli fil:
U posudu staviti 5 dcl mleka da se kuva. Umutiti 2 pudinga od vanile sa 2 kašike brašna i 2 dcl mleka. Dodati u vrelo mleko i kuvati, kad se skuva i ohladi dodati umućen puter ili margarin sa 200 gr šećera u prahu. Filovati kolač:
Kora prelivena sa filom od malina, 1/2 svetlog fil, poredjati pečene braon štangle ( rasporediti ih da bude rastojanje izmedju njih 1 cm), blago ih utisnuti u fil, pa 2/2 fila, pa kora prelivena malinama, maline da dodju do fila. Kolač blago opteretiti da se dobro stegne pa preliti sa istopljenom čokoladom sa 4 kašike ulja.
Recept Dane Drobnjak