Start Deserti Torte Bela torta s višnjama

Bela torta s višnjama

DH
DH

Sastojci:
za kore
– 6 jaja
– 5 kašika brašna
– 6 kašika šećera
– 1 dl mleka
– 1 kašika gustina
– 1 prašak za pecivo
za fil
– 4 dl soka od višanja
– 6 kašika šećera
– 1/2 kašičice cimeta
– 3 kašike gustina
– 650 g očišćenih višanja
– 5 dl mleka
– 1 puding od vanile
– 6 dl slatke pavlake

Priprema
Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst šlag. Zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. Posebno umutiti žumanca, mleko, brašno, prašak za pecivo i gustin. Dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
3. Manji okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru preseći poprečno dva puta kako bi se dobile tri kore.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti sok od višanja, 3 kašike šećera, cimet i gustin, pa kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne. Zgusnut fil ostaviti da se ohladi.
2. U manju šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
3. Posebno umutiti prašak za puding od vanile sa ostatkom mleka. Dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
4. Pripremljen puding ostaviti da se ohladi.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, sjediniti sa ohlađenim pudingom i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Dve kore tanko premazati pripremljenim filom.
2. Ostatak sipati u poslastičarski džak, pa pomoću njega na podlozi od fila istiskivati trake od tog istog fila, praveći razmak od 1 cm između.
3. Praznine između traka od fila popuniti kremom od višanja.
4. Filovane kore naslagati jednu na drugu i prekriti trećom korom. Odozgo naneti ostatak fila od pudinga i slatke pavlake i dekorisati po želji.

Uživajte!
D.S.