Start Vaši recepti Karamel pita sa bananama

    Karamel pita sa bananama

    Recept Ružice Stojanović iz Beograda

    Karamel pita sa bananama

    • 60 minuta
    • 8-10 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Kora
    1 banana
    4 jajeta
    1 šolja brašna
    100 ml ulja
    10 g cimeta
    1 prašak za pecivo
    4 kašike šećera
    Fil
    300 g šećera
    200 ml slatke pavlake
    150 g margarina
    200 g šlaga
    250 ml mleka
    4 banane
    Dekoracija
    50 g čokolade

    Priprema:

    Kora
    1. Penasto umutiti jaja i šećer. Potom dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo te umutiti mikserom.
    2. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa poslagati po dnu kolutove banane. Preliti ih pripremljenom smesom za koru i peći u zagrejanoj rerni na 190°C dok ne porumeni.
    Fil
    1. U šerpu sipati šećer i zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.
    2. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuvanjem mešajući dok karamel ne dobije željenu gustinu.
    3. Skloniti sa ringle pa u topao fil dodati margarin. Promešati i ostaviti krem da se ohladi.
    4. Umutiti šlag sa mlekom pa dodati polovinu fila od karamela i promešati.
    Finalni postupak
    1. Pečenu koru premazati filom od karamela i šlaga.
    2. Zatim, složiti banane isečene na kolutove i premazati preostalim karamelom.
    3. Pitu posuti rendanom čokoladom.

    Preporučujemo i recept za kremasti čokoladni kolač sa lešnicima.