Tajana Poterjahin je studentkinja završne godine antropologije, pisac i autorka bloga “Slasno i opasno”. Kada je shvatila da joj u novom životu u prestonici naviru sećanja na detinjstvo, porodicu i selo iz kog potiče, poželela je da ponovo oseti poznate mirise novogodišnjih kolača, bakinog džema od kajsija, mamine štrudle, i svih ukusa koje voli od malena. Zbog toga je iz hobija, sa čitaocima na blogu „Slasno i opasno“, počela da deli lična sećanja, uspomene iz stare kuhinje, priče o ljudima i životu. „Slasno i opasno“ je od početka zamišljen kao „mestašce na kom se prepliću hrana i osećanja“. Za slatke prolećne dane, Tajana vam preporučuje kolač sestre Dionisije.
Sastojci:
– 500 g zrelih, slatkih breskvi
– 2 kašičice šećera
– kašičica brašna
– 5 jaja
– 10 kašika šećera
– 2 kesice vanilin šećera ili 1 kašika domaćeg vanilin šećera
– 125 g putera
– 10 kašika mekog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 50 g oraha
Priprema
Breskve operite, oljuštite, pa isecite na kriške. Najlakše je da u krug zasecate breskvu nožem, do koštice, i onda izvučete isečene kriške. Najbolje je da ih stavite u cediljku, pospete sa 2 kašičice šećera i ostavite tako da puste sok, dok ne završite ostalo. Orahe ispecite u rerni tako da tek blago osetite miris, nikako ne treba da se prepeku. Kada se ohlade, iseckajte ih ili prstima izdrobite, pečeni orasi su prilično krti. Od 5 belanaca ulupajte čvrst sneg pa ga sklonite na stranu, a u drugoj posudi umutite penasto žumanca sa obe vrste šećera, pa dodajte i omekšali puter. Kada to sjedinite, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i umutite mikserom kratko, podešenim na najmanju brzinu. Varjačom, na kraju, dodajte i orahe. Nakon toga, sasvim nežno umešajte belanca u ovu smesu, pa ih rasporedite u pleh manjih ili standardnih dimenzija. Pleh obložite papirom za pečenje, ili podmažite tj. pospite brašnom. Pre nego što rasporedite breskve, pospite ih kašičicom brašna, pokretima kao kad solite jelo. Tada ih složite po površini kolača, pa pecite na 180 stepeni, oko 45 minuta.
Sastojci
za posip:
– 4 kašike šećera
– šećer u prahu
– vanilin šećer
Priprema posipa
Četiri kašike šećera karamelizujte, pa brzo izručite na papir za pečenje i ohladite. Nemojte sve izliti na jedno mesto, prošarajte, kako bi stisnuti karamel bio što tanji i kako biste ga lakše izlomili. Kada se ohladi, izlomite ga, pa sameljite u mlinu za mlevenje oraha, u blenderu ili avanu. Kada se kolač ispeče, izvadite ga iz rerne i odmah pospite mlevenim karamelom. Nemojte ga vraćati u rernu, jer će karamel da nastavi da se topi i može da formira tvrđu koru na vrhu kolača. Ohlađen kolač secite na kocke i pospite šećerom u prahu koji ste zamirisali vanilom, ako želite. Ako volite manje slatke kolače, ne morate ga posipati šećerom.
Uživajte!
D.S.