Iako se salata smatra zdravom “dijetalnom” hranom, čak i ona najzdravija može da postane hrana koja goji zbog neadekvatnog izbora preliva.
Sigurni smo da već znate da su “blu čiz”, kao i ostali kupovni prelivi ne tako zdravi za naš organizam, a pogotovo ako ste na dijeti.
Upravo zbog toga ćemo vam danas pokazati 6 zdravih opcija koje nisu skupe, a zdrave su za prave, ukusne prelive za salatu…
#1 Neka preliv bude što jednostavniji
U restoranu, za salatu tražite maslinovo ulje i sirće ili maslinovo ulje i limunov sok.
Kod kuće možete pomešati po jednu kafenu kašičicu od svakog sa prstohvatom soli. Ako želite dodatnog ukusa, dodajte malo senfa. Još nekoliko ideja: dodajte maslnovo ulje i med ili pomešajte kašičicu vašeg omiljenog voćnog konzervansa sa senfom.
Takođe, možete eksperimentisati sa raznim svežim biljkama.
#2 Ubacite zdravije sastojke
Umesto da stavite majonez kao bazu preliva, probajte da stavite jogurt, tahini, avokado ili čak kikiriki puter. Za pikantniji preliv, koji je toliko dobar “da poližeš prste”, pomešajte 1 kašičicu mizo paste, tahinija i jabukovog sirćeta.
Za veće serviranje, samo povećajte količinu dodataka.