Neki stručnjaci kažu da je povremeno uzdržavanje od hrane u stvari dobro za vas, ali ako vas osećaj gladi izluđuje, prebacite se na ishranu koja podrazumeva super niskokalorične obroke.
Smanjivanje kalorija kroz povremeno uzdržavanje od hrane ili svakodnevno, dugoročno ograničavanje kalorija možda izaziva kontroverzna mišljenja, ali predstavlja tehniku ishrane koja se već neko vreme primenjuje – i u poslednje vreme postaje sve popularnije. Nova istraživanja čak pokazuju da povremeno uzdržavanje od hrane poboljšava kognitivnu funkciju (pored smanjenja rizika od hroničnih bolesti i mogućeg produžetka života).
Ali ako vam se ideja o povremenom uzdržavanju od hrane ne dopada, evo dobrih vesti: prema rezultatima nove studije, objavljenim u časopisu Cell Metabolism, možete da iskoristite neke od ovih prednosti smanjenja unosa kalorija tokom samo pet dana mesečno.
Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) stavili su 19 osoba na dijetu tokom pet dana u mesecu u periodu od tri meseca. Prvog dana, dijeta je podrazumevala unos 1.090 kalorija; od drugog do petog dana se unosilo po 725 kalorija. Tokom ostalih dana u mesecu učesnici su jeli kao i obično. Na kraju su se nivo šećera u krvi i markeri upalnog procesa (znaci koji ukazuju na bolest) poboljšali, čak i nakon što su počeli da jedu normalno.
O tome šta bi trebalo da imate na umu ako planirate da isprobate ovaj režim te i celokupan plan ove ishrane, možete se informisati OVDE.