Sastojci:
za testo
– 4 dl vode
– prstohvat soli
– 2 kašičice šećera
– 1 dl ulja + ulje za prženje
– 280 g mekog brašna
– 5 jaja
za sirup
– 1 kg šećera
– 6 dl vode
– 1 limun
Priprema:
Sirup:
U šerpi sjediniti šećer i vodu pa kada proključa kuvati još 10 min. Pred kraj kuvanja dodati kolutove limuna. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Testo:
1. U šerpi sjediniti vodu, ulje, so i šećer pa kuvati dok ne proključa.
2. Potom izmaći sa ringle te dodati brašno i mutiti žicom dok se ne dobije gusta lepljiva smesa. Vratiti na ringlu 1-2 min. da se prokuva neprekidno mešajući.
3. U ohlađenu smesu postepeno dodavati jedno po jedno jaje muteći sve vreme mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
4. Smesu za testo sipati u poslastičarski džak pa pomoću njega istiskivati tulumbe, a nožem prekidati testo da bi se dobile tulumbe željene veličine. Tokom prženja ih okretati da porumene.
Finalni postupak:
Pržene tulumbe nakratko potopiti u ohlađeni sirup a zatim ih vaditi rešetkastom kašikom.
Uživajte!
ISPROBAJTE I:
BAKLAVA SA KIKIRIKIJEM I ČOKOLADOM
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net