Sastojci:
za testo
– 500 g mekog brašna tipa
– 1/2 svežeg kvasca
– 2 kašike šećera
– 1 vanil-šećer
– 1,5 dl mleka
– 1 dl ulja
– 2 jajeta
za fil
– 350 g mlevenog maka sa šećerom
– 2 dl mleka
– 300 g šljiva
Priprema:
Testo:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmešati da ne bude grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje, jedno jaje, šećer i vanil-šećer te polako promešati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Mleveni mak preliti mlekom pa kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. Šljive očistiti od koštica i iseći na kriške.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm, a zatim ga uzdužno preseći napola.
2. Duž obe trake od testa rasporediti fil od maka pa pažljivo urolovati.
3. Okruglu tepsiju nauljiti, a potom u nju ukrug smotati štrudlu. Između štrudli poslagati kriške šljiva tako da se na krajevima preklapaju.
4. Štrudlu premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Uživajte!
D.S.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net