Salate kao obrok tokom leta više su nego poželjna zamena za tešku hranu tokom zimskih dana.
Međutim, ako jedemo samo povrće, bićemo gladni nakon manje od sat vremena.
Šta je najbolje? Obogatite salatu proteinima!
Uz ove namirnice u povrću duže ćete biti siti, pri tom izbegli smo (dosadnu) piletinu i tunjevinu (u konzervi):
Kinoa
Pola šoljice kuvane kinoe obezbediće četiri grama visokokvalitetnih proteina.
Pomenuti proteini uključuju nekoliko amino-kiselina koje su potrebne vašem telu.
Kinoa, takođe, sadrži i vlakna, gvožđe i magnezijum.
Amarant
Amarant je odličan izvor proteina, sadrži duplo više kalcijuma od mleka, tri puta više vlakana od pšenice, obiluje brojnim mineralima i vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom, a lišće je odličan izvor gvožđa.
Plus ne sadrži gluten! Sportisti ga jedu naveliko (hrani mišićno tkivo).
Više o amarantu potražite OVDE
Jaja
Jedno jaje ima šest grama proteina (belance 4, žumance 2) i bogato je vitaminom D. Za razliku od mnogih namirnica, kada kuvate jaje, njegova kalorijska vrednost se ne povećava znatno (jer ne raste glikemijski index), kao ni količina masti.
Sir (mladi, nemasni)
Sirevi su često bogati masnoćama i kalorijama, ali mladi sir nema jak ukus niti mnogo masnoće, ali je veoma sit pa vam neće biti potrebna velika količina.
Telu će te obezbediti 4-6 grama proteina.