Sastojci:
za testo
– 500 g mekog brašna
– 2,5 dl vode
– so
za fil od krompira
– 2 glavice crnog luka
– 1 kašika mlevene paprike
– 500 g krompira
– mešavina začina
– ulje
za fil od lešnika
– 350 g lešnika
– ulje
– 1/2 kašičice cimeta
– 150 g žutog šećera
za fil sa makom
– 200 g mlevenog maka
– 150 g šećera
– 1,5 dl vode
Priprema
Testo:
1. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati malo soli i mlaku vodu, te promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da miruje 20 min.
2. Zatim testo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 2 mm, pa uzdužno iseći na trake širine 4 cm. Trake ostaviti da se prosuše, posuti brašnom da se ne bi lepile i naslagati jednu na drugu. Oštrim nožem iseći rezance širine 1 cm.
3. Rezance raširiti na radnoj površini i ostaviti da se prosuše.
4. U širu šerpu sipati vodu, dodati malo soli i kuvati dok ne proključa. Zatim spuštati pomalo rezanaca, pa kad isplivaju na površinu, kuvati još dva minuta. Vaditi ih pomoću rešetkaste kašike da bi se ocedili od suvišne tečnosti. Rezance poprskati sa malo ulja da se ne bi slepili.
Fil od krompira:
1. Krompir oguliti i iseći na kocke, te kuvati u slanoj vodi dok ne omekša.
2. Crni luk iseći na kockice i propržiti na ulju da porumeni. Skloniti sa ringle, dodati mlevenu papriku i promešati. Potom dodati oceđeni krompir i grubo ga izgnječiti. Dodati oceđeno testo, začine po ukusu i promešati.
Fil od maka:
1. Sjediniti vodu i šećer i kuvati dok ne proključa. Dodati mleveni mak i kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Vreo fil preliti preko testa i promešati.
Fil od lešnika:
1. Obarene rezance posuti mlevenim lešnicima, šećerom i cimetom, dodati malo ulja i promešati.
Uživajte!
D.S.