Sastojci:
– 175 g suvog graška (ostavite preko noći u vodi)
– 175 g leblebija (ostavite preko noći u vodi)
– Pola manje glavice crvenog luka
– Trećina šolje korijandera (ako nađete svežeg, ali može i sušeni)
– Trećina šolje pistaća
– 3 kašike mlevenog korijandera
– 2 kašičice soli
– 2 kašičice kima
– 2 kašičice baharata ( libanska mešavina pet začina, može da se nađe i kod nas u supermarketima)
– kašičica belog luka u prahu
– pola kašičice mlevenog belog bibera
– pola kašičice aleve paprike
– pola kašičice đumbira u prahu
– kašičica sode bikarbone
– biljno ulje
Priprema:
Dobro isperite grašak i leblebije, stavite ih u blender sa svim ostalim sastojcima (osim sode bikarbone i ulja), dodajte 50 ml hladne vode i izmiksajte, dok ne dobijete svetlu, glatku smesu.
Probajte i dodajte još neki začin, ako želite.
Prespite u činiju, poklopite i ostavite u frižideru oko sat vremena.
Dodajte sodu bikarbonu, sve dobro premesite i pravite kuglice, ili neke druge oblike. Pržite ih u dubokom uljuna 170 stepeni Celzijusovih, oko pet minuta, dok ne psotanu zlatne i hrskave.
Ostavite ih na ubrusu, da se ocede od ulja.
Pogledajte video: