Sastojci:
– 500 g lisnatog testa
– 400 ml slatke pavlake
Za fil
– 1 l mleka
– 4 jajeta
– 150 g šećera
– 120 g oštrog brašna
– 2 vanil-šećera
Za čokoladni preliv
– 150 ml slatke pavlake
– 60 g čokolade za kuvanje
– 3 kašike tamnog eurokrema
Priprema:
Lisnato testo podeliti na dva dela, pa svaki deo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik 35×25 cm. Tepsiju izvrnuti i prekriti papirom za pečenje, pa naneti na nju koru od lisnatog testa. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još jednu koru.
Fil:
1. U šerpu sipati 9 dl mleka, dodati vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Žumanca umutiti sa 75 g šećera, dodati 1 dl mleka i oštro brašno, te sve zajedno izmiksati. U smesu od žumanaca postepeno dolivati ključalo mleko uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom je vratiti na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati preostali šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam. Šam od belanaca dodati u vreo fil i polako promešati varjačom.
4. U dublju tepsiju staviti jednu pečenu koru, preliti je filom i poravnati, pa ostaviti da se ohladi.
5. Posebno pripremiti čokoladni preliv. Sjediniti izlomljenu čokoladu za kuvanje, slatku pavlaku i eurokrem, pa zagrevati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa. Preko ohlađenog fila preliti čokoladnu smesu i ostaviti da se ohladi.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati preko čokoladnog fila i prekriti korom od lisnatog testa.
Isprobajte i:
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net